Jom Sembang Lebat

Friday, September 9, 2011

I am my own worst enemy..

Posted on 11:35 PM by Ghuroba'

بسم الله الرحمن الرحيم




Assalamualaikum semua.. Buat rakan2, ikhwah akhawat, pembaca setia, pembaca tak setia, dan para bloggers sekalian.Alhamdulillahi rabbil-'alamin, selawat dan salam setinggi-tinggi selawat kepda junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w yg tercinta.Segala puji bagi Allah, selaku rabbul 'alamin yg telah memanjangkan hayat ana sesaat demi sesaat utk ana teruskan perjuangan ana dalam menegakkan deen yang tercinta ini. Dah genap 3 tahun ana menulis blog yang serba daif ni. Walaupun begitu, inilah salah satu alat yg ana gunakan untuk menyebarkan dakwah di muka bumi ini.


Amma ba'd..
"I'm my own worst enemy"
Ungkapan yang biasanya omputeh (orang berkulit putih) gunakan dalam kehidupan seharian. Tapi, ape maknenye ye?
Ape pasal ada orang suka cakap mcm tu?
Siape yang dapat idea untuk ungkapan macam tu?
Tapi....
kalau kita faham maksudnye..
Sebagai seorang Muslim, ataupun du'at yang bekerja,
ada benarnya ungkapan tersebut.
Kadang2 DIRI kita la yg mejadi musuh/penghalang kepada segala kerja kita
samada dalam tarbiyah, dakwah, paling koman pon kerja harian kita la especially kat tempat kerja atau study.
Itulah dia keinginan HATI kita yang kadang2 malas nak study, buat keje dan lain lain lagi.



Tak kira apa pun alasan yang kita buat, tak kira sehebat mana kita berhujjah untuk jadikan segala perbuatan kita betul, tapi pada hakikatnya bila benda tu salah, ia tetap salah.
Bila kita sendiri melakukannya, tak bermakna perbuatan tu betul.
Terkadang HATI kita tak nak mengalah, atau taknak berubah.
Jadi pelbagai alasan, hujjah dan justifikasi yang kia boleh cipta utk perbuatan kita yang jelek lagi menjengkelkan (termasuk la diri aku).

Teringat pula pada korus sebuah lagu inggeris

"I'm so far-gone
That deep down inside
I think its fine by me
Coz' I'm my own worst enemy"



Heheh..
Begitulah manusia.
Perlu kepada tarbiyah agar mampu bermujahadah melawan kekangan al-hawa.
Diriku hanya memberi peringatan, walaupun tak pandai bermain dalil.
Wallahualam.

No Response to "I am my own worst enemy.."

Don't just say

Don't just: Earth Hour 2012 is happening on 31 March 2012, at 8.30 - 9.30pm. Let's all make a pledge to support this event!