Jom Sembang Lebat

Saturday, November 29, 2008

pRojeK StyLing.....

Posted on 1:29 PM by Ghuroba'

Assalamualaikum semua. Pertama skali aku nak ucapkan ribuan maaf kpd readers semuanya sbb dah lama tak update blog aku nih.. Buzy gile nak buat camner kan eh.
Jadi camni la, aku terangkan jln citer projek aku ni sebagai ketua kumpulan.Mula mula tu kitorang decide la benchmark kiter (guna spec mercedes kompressor) and select plak subject matter iaitu griffin. Kalu nak tau griffin ni sejenis haiwan mitos dari eropah yg berkepala n sayap seperti helang and berbadan singa.



Next stage, kitorg buat la concept sketches. 3 concept yg diterbitkan (thanks to duan n faiz sbb 24 jam keje buat sketching). Antara 3 tu satu je yg kitorg pilih sebab tu la yg paling lawa and memenuhi kriteria subjek matter group kitorang.







Kereta yg kaler merah (last skali) tu sebagai final concept kami. Antara sebab2 nye, design nyer memenuhi kriteria sebuah sedan. Pastu interior pun kena la ade gak kan.



Pastu mula la keje aku scan imej sketch tu n transfer ke dlm CATIA. Ni la masa nyer aku jd bengong. Tension gak sbb laptop aku akan hang kalu kerap guna CATIA. Jadi ni la proses nyer (malas nak terangkan).















Dah siap surface analysis, aku pun sambungla buat exterior (lampu, tayar, rim, bumper, skirting).


Ni plak interior siap assembled ngan exterior.











Ok dah setel keje aku kat CATIA ni, aku print exterior surface, complete ngan cross section kpd 1/10 scale. (ni utk buat 1/10 scale model)





















Ok, dah setel semua tu kitorg pun present lah. Ha ni die gambar2 kenangan yg aku nak masukkan. Kalu takde diorang, tak berjaya la projek kite ni.












Ok la tu je gambar yg aku leh tunjuk. Sebenarnye banyak lagi gambar tapi sebab dah satu hari aku karang post ni jadi aku pun dah ngantuk. Kalu aku teruskan lagi ni nanti lagi tebal ar spek aku. Sekian, wassalam.

Don't just say

Don't just: Earth Hour 2012 is happening on 31 March 2012, at 8.30 - 9.30pm. Let's all make a pledge to support this event!