Jom Sembang Lebat

Tuesday, May 18, 2010

Kosongnya hati ini..

Posted on 2:11 PM by Ghuroba'

Assalamualaikum semua..Buat rakan2, ikhwah akhawat, pembaca setia, pembaca tak setia, dan para bloggers sekalian.Alhamdulillahi rabbil-'alamin, selawat dan salam setinggi-tinggi selawat kepda junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w yg tercinta.Segala puji bagi Allah, selaku rabbul 'alamin yg telah memanjangkan hayat ana sesaat demi sesaat utk ana teruskan ber-blogging.


Amma ba'd..

Baru-baru ni (1/5/2010-13/5/2010), ana terlalu sibuk kerana telah "diculik" untuk menjadi ketua fasilitator kepada program Kembara Ke Johor.

Peserta program ni terdiri dpd ikhwah-ikhwah dari indonesia di mana mereka juga merupakan penggerak tarbiyah di tempat masing-masing.

Hampir dua minggu ana berhempas pulas memastikan program berjalan lancar.Namun, kita hanya berusaha, Allah menentukan apa yg lebih baik untuk kita semua. Walaupun tak begitu lancar (maklum lah, first time ana dilantik jadi ketua) tapi ana rasa bersyukur kerana Dia telah menemukan ana kepada saudara-saudara yang selama ni ana tak kenal pun.
Telah banyak ana pelajari dpd kehadiran mereka semua. Kesungguhan serta komitmen mereka dalam dakwah serta tarbiyah amatlah berbeza dgn kita di Malaysia. Kadang2 rasa malu dengan peserta sebab bezanya ana dengan pserta sangatlah jauh. Bagaikan langit dan bumi.

Namun, bila tiba masa untuk mereka berangkat pulang, hati ana rasa berat untuk lepaskan diorang. Last moment pd pagi Khamis, ana rasa sangat terharu. Kehadiran ikhwah dari indonesia telah mengajarkan pd ana banyak perkara supaya lebih commited dengan kerjaya dakwah ni. Sebab kerja dakwah bukanlah hanya sekadar untuk sisa2 waktu, tapi sepatutnya dijadikan full-time profession.

Sampai sekarang ana masih lagi rasa kehilangan sesuatu, kadang2 termenung sorang2 teringatkan akhi Miftah, akh Rifai, Akh Kris dan Khanif.

Baiklah, boring gak citer panjang berjela camnih..
Pada hari Ahad 16/5/2010 telah diadakan program Mesyuarat Penubuhan Pertubuhan IKRAM malaysia (IKRAM) pada peringkat negeri Johor di Dewan Qadisiah Sekolah Menengah Islam Hidayah.
Alhamdulillah, ana ikhwah yang lain telah mendaftar sebagai ahli IKRAM walaupun tahap kami sekadar 01 dan 02. Ada pulak ana terdengar dpd buah mulut pakcik-pakcik yg selepas penubuhan pd peringkat Nasional, beberapa vacancy bagi mereka yg ingin mencari pekerjaan akan dibuka. Naqib ana pun dah recommend untuk kerja dengan Jemaah.

Rupanya, Allah telah menyediakan sesuatu yg lebih baik untuk diri ana, itulah hikmah disebalik ana berhenti kerja di kilang dua bulan yg lalu. Alhamdulillah..

Sekian sahaja dpd ana..kalau ada idea utk update, ana akan update blog ni.
Kalau tak para pembaca terpaksalah baca benda yg sama je tiap2 hari. Bergantung pada kerajinan ana.
Wallahualam.
Wassalam..

1 Response to "Kosongnya hati ini.."

.
gravatar
Nadirah Ahmad Azam Says....

setiap kali kalo ana wat program ngana adik2 sek, ana mesti ingat kat depa..walaupun kejap, tapi terasa manis ukhwah nye~

Don't just say

Don't just: Earth Hour 2012 is happening on 31 March 2012, at 8.30 - 9.30pm. Let's all make a pledge to support this event!