Jom Sembang Lebat

Tuesday, April 28, 2009

Kifarah atau Mihnah?

Posted on 5:10 PM by Ghuroba'

Salam semua..
Sejak 3-4 hari ni aku rasa sakit je kat bwh ketiak aku, sampai ke belakang. Mula-mula tak tau apa puncanya, rasa sakit kat dalam, macam berbisa. Terasa sakitnya sampai ke tulang. Pada hari pertama, aku cuma rasa sakit je, 2 hari lepas tu dah mula muncul tanda2 merah kat bawah ketiak, dada dan belakang bahu aku..

Tau2 je member aku kata aku terkena penyakit kayap. Hah! Terkejut beruk la aku, aku pernah dengar org kata penyakit kayap ni boleh membawa maut. Virus nye boleh makan sampai ke jantung. Tu yang buat aku risau giler.
Aku dah cuak giler, tapi member aku tenangkan aku. Aku pun banyak istighfar, sebab mungkin penyakit ni diberi sebagai kifarah dpd Ilahi.
Pd hari Ahad, malam Isnin aku tgh study sbb esoknye ade paper subjek killer iaitu Autotronik (Elektronik Automotif: Automotive Control System). Tapi akhirnye aku tewas gak, sebab dah tak terperi sakitnye. Timer kasey byk2 kat Awang sebab hantar aku ke hospital malam tu. Medical Assistant kat situ pun suruh datang bt appointment kat bahagian klinik kulit esok petang. Aku plak diberi ubat calamine ngan uphamol 500 utk tahan sakit..
Alhamdulillah aku diberi ubat skang, aku cuma perlu ikut jadual pemakanan ubat, dan juga banyak berdoa.
Tapi, ujian tak terhenti setakat tu sahaja. Aku kena prepare pulak untuk 2 presentation iaitu, automotive design dan PROJEK SARJANA MUDA 1 atau FINAL YEAR PROJECT 1. Barangkali, kedua2 nya masih ringan lagi, bingkai spek mata aku pulak patah. Aku hanya mampu "bersabar". Teringat plak ayat ni;

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


Mungkin ada hikmah di sebalik penyakit yg aku kena ni. "Ya Tuhan kami, jgnlah Engkau hukum kami andai kami terlupa atau tersilap. Ya Tuhan kami, jgnlah Engkau bebankan aku sepertimana Engkau bebankan org2 yg terdahulu. Ya Tuhan kami,janganlah Engkau pikulkan kami dgn apa yg kami tak mampu.." (al-Baqarah ayat 286)

Ya Allah, mihnah yg Kau berikan pada ku ini, jadikanlah ia penghapus dosa ku. Agar dapat mengganti hukuman Mu di akhirat.


7 Response to "Kifarah atau Mihnah?"

.
gravatar
luqman Says....

ifti: insyaallah
fa: jzkk
Esok sy ade presentation, walaupun nampak mcm dah nak sembuh tp blum sembuh sepenuhnya lagi.redah je la..

.
gravatar
miss GAZA II Says....

syafakallah!
moga cepat sembuh.

~Mukmin sejati sentiasa senyum di setiap ujiannya.

.
gravatar
luqman Says....

yup..dlm sakit2 ana masih boleh bergelak tawa lg ngan kawan2..bleh gurau2 macam tak sakit..

Don't just say

Don't just: Earth Hour 2012 is happening on 31 March 2012, at 8.30 - 9.30pm. Let's all make a pledge to support this event!