Jom Sembang Lebat

Wednesday, February 25, 2009

Aku Yg Lemah...

Posted on 7:10 PM by Ghuroba'

Assalamualaikum semua.. Kenapa gak nyer posting aku kali ni bertajuk "aku yg lemah"? Beginilah cerita nyer. Semalam (24 feb 2009), aku kunci jam aku spaye alarm nye bunyi pkul 5.30 pagi. Aku dah set nak bgun awal, nak qiam la kononnye. Lepas dah kunci jam pd hp aku, aku pun siap2 la berwudhu' utk solat isyak, aku pun ajak la member sebilik aku. Die tgh sibuk main ym ngan awek mana tah, sambil dgr lagu2 yg lagha, secara tak sengaja aku pun terdengar aurat penyanyi tu (penyanyi prmpuan).

"Takpela man, ko g smayang dlu" die bgtau aku.
Aku pun istighfar sorg2 & tunaikan solat isyak. Tapi aku tak tegur pun die mengenai suara sebagai aurat prmpuan (kalu dimerdukan spt penyanyi).

Kemudian, selesai solat isyak, aku pun ngadap la laptop aku ni. Macam biasa hobi aku ziarah blog2 org, ade yg klakar, ade yg byk input. Aku check, jam dah pkul 12 tgh malam. Mmber aku ni msih lagi chatting ngan awek misteri tu. Aku geleng je kepala. Lagu yg dipasang pun dah brpa round aku dgr. Aku pun siap2 nak tido. Esok klas pkul 8 pagi, aku plak nak qiamullail.

Malangnyer, pd mlm tu aku try berguling2 tak dpt nak lelap gak. Lagu die masih lg terpasang, die pun tak tido lagi. Chatting sambil gelak sorang2. Sudah la dgr aurat, dosa dpt kat aku free plak tu. Tmbah lagi die chatting gile2 nyer, die pun mcm seronok je. Tkut2 menghampiri zina (nauzubillah). Mgkin takat tu je dosa die, tp blum lg dosa yg aku tanggung sbb membiarkan die. Tak ckup lagi, aku dgr suara penyanyi tu dpt dosa lain plak (aurat).



Masa aku try nak tido tu, barula aku mula ingat pd ALLAH. Aku dah tekup muka aku ngan bantal nk try spayer bleh lelap. Nmpaknye tak brjaya. Ok, pd masa tu la aku sedar, yg aku ni hamba yg lemah.

Golek punya golek, akhirnya mmber aku pun dah padam n aku pun terlelap dlm pkul 3 pagi (raser nyer la).



Esok pagi aku celik je, rupanya dah cerah. Disebabkan pagi tu mendung, jadi aku bajet dah 6.30 pagi. Rupanya pkul 7.15 pagi!! Ya ALLAH!! Aku dah terlajak subuh. Aku kalu 6.30 tu dah kire lambat, ape lagi kalu 7.15. Menggelabah la aku, dah la klas pkul 8.. Asalnyer nak bagun 5.30, buat qiamullail rupenye jauh terlajak.

Dpd kejadian yg baru menimpa aku ni, aku mula sedar yg aku ni hamba yg lemah. Mgkin Tuhan nak tunjuk kesalahan aku ni lebih berat kalu nak dibandingkan dgn member sebilik aku ni. Sebab aku terlalu lemah, tak berani nak tegur member sndiri, tak berani nak jalankan amar makruf nahi mungkar.

Ya Allah, ampunkanlah dosa ku, kerana tidak menjalankan tanggungjawab sebagai seorg muslim. Aku harap aku bleh ganti balik qiam yg aku tertinggal semalam, harap mlm ni aku bleh tido awal & bangun awal supaya dpt menghadap sang KHALIQ. Insyaallah.



p/s: aku tak tegur die pun atas sebab aku bengang ngan die (alasan yg tak munasabah).

5 Response to "Aku Yg Lemah..."

.
gravatar
Syammil Says....

next time hg ikut la style p.ramlee and the geng..tutup telinga tu dgn kapas...

.
gravatar
Syammil Says....

mak aii..kira kuat lagu di play tu..ikut ja style pramlee n da geng tu..bt2 repair apa yg ptut.last2 jahanam..hhaha

.
gravatar
luqman Says....

bingkisan:
jzk for d advice.

samel:
hg lain ar crita.psg speaker pun nak sep,tkut bill api melambung.haha.nnt boh hydrofuel tu kat moto kriss hg.hehe

Don't just say

Don't just: Earth Hour 2012 is happening on 31 March 2012, at 8.30 - 9.30pm. Let's all make a pledge to support this event!