Jom Sembang Lebat

Wednesday, October 8, 2008

sempoi giler:minyak bekas ayam goreng pun leh guna

Posted on 3:10 PM by Ghuroba'

Skg ni ramai yg merungut psl harga petrol naik dgn mendadak. Mmg sakit gak, tp nak bt camner kan. Sumber telaga minyak kat seluruh dunia makin lama akan kering gak. Bukan kejap je nak dapat minyak2 tu dpd bangkai dinasaur. Makan berjuta2 tahun gak tu. Disebabkan keadaan skang ni selain dpd masalah pencemaran, ade byk giler research psl biodiesel. Mula2 aku tak tau pebende biodiesel tu. Yg aku tau biodiesel tu mcm diesel, cuma die extrak dpd lemak2 tumbuhan je.
Skg ni baru aku tau betapa sempoi nyer biodiesel ni sbnor nye. Tak payah modify ape2 pun kat enjin tu. Tapi enjin tu mestila enjin nyalaan mampatan (compression ignition) atau lebih dikenali sbg enjin diesel. Aku tertarik ngan enjin diesel sbb enjin diesel ni "kebal" dan "kasar"..Rupernyer enjin diesel ni bleh berjalan gak kalu kita letak minyak masak. Best giler!! Tp lg best kalu minyak masak tu dah digunakan, bekas ayam goreng ke, ikan goreng ke, pisang goreng ke..kalu aku pakai keta enjin diesel kat umah, takdela mak aku nak susah2 buang minyak masak tu bile abis je goreng jemput2. Kan membazir kalu buang. Aku dgn senang hati cakap "mak, minyak tu jgn buang, luq nak isi penuh".. bayangkan lori, bas atau van yg guna diesel diisi ngan minyak masak bekas ayam goreng.peh!!mesti best gile bau ekzos kan?org lain ingat ader gerai kfc yg bergerak, padahal bau ekzos..
Aku tak tipu ni, mmg betol enjin diesel ni sempoi. Mmgla kalu baca mana2 artikel pun die akan citerkan sblom bleh guna, minyak tu perlu dicairkan dlu dgn alkohol sbb tu utk negara2 sejuk.malaysia ni panas dan lembap sepanjang tahun, jadi lepas goreng ayam tu, tapis (nak buang kerak2) pastu terus isi dlm tangki. Buktinyer ngan mata kasar aku sndiri masa aku bt latihan industri kat pusat pembangunan automotif utm. Aku sendiri overhaul enjin diesel tu pastu aku sendiri bt test tu. terkejut beruk aku bile enjin tu bleh b'fungsi cam biase.

Tapi skang nape diorang tak fikirkan nak cari bahan mcm biodiesel yg bleh kite guna utk enjin petrol plak ek?nape takde research pasal biopetrol plak skg ye?lagi best kalu camtu. video

2 Response to "sempoi giler:minyak bekas ayam goreng pun leh guna"

.
gravatar
Anonymous Says....

sempoi mmg sempoi..
tp kena consider emission toward environment juga..
ye la...dgn global warming ni sumer..
penting tuh..kita xley cepat berpuas hati mcm tu ajer..kajian tentang penggunaan alternative bhn api utk menggerakkan kenderaan haruslah dilakukan dgn mempertimbangkan zero emission to the environment also..so, what are you going to do?
lets study hard to make it real..

.
gravatar
geng sardin Says....

of course..that explains why this thing is still in research..drawback ni terdapt pd engine diesel yg moden..older diesel engines mmg designed to operate on these oil.lupa lak nk bgtau,i didnt mension earlier, performance die mmg drop, fuel consumption mmg teruk.aku tak smpat nak catat masa dah abis minyak tu digunakan.at low rpm with high loading, asap itam kluar berkepul2.thanx 4 remindning anyway.

Don't just say

Don't just: Earth Hour 2012 is happening on 31 March 2012, at 8.30 - 9.30pm. Let's all make a pledge to support this event!